Wszem i wobec możemy już ogłosić że jesteśmy już w zaawansowanym stadium prac nad nową, non-stop odkładaną wersja serwisu. Zmiany będą rewolucyjne biorąc pod uwagę to, co mamy obecnie. Do głównych zmian przede wszystkim należy baza, która została całkowicie przeprojektowana. Pozbyliśmy się paru rzeczy a także kilka doszło / dojdzie w najbliższym czasie. Mam nadzieję że system będzie działał już znacznie szybciej.
Kolejną zmianą która przyczyniła się do ponad rocznego opóźnienia to fakt, iż chcieliśmy (w sumie to ja chciałem) użyć frameworka, dzięki czemu dalsza rozbudowa nie będzie już tak mozolna i nie będzie powodować odruchów wymiotnych.
Zmieniliśmy też sposób w jaki komunikować się będą aplikacje z serwerem, a w zasadzie użyliśmy jednego z obecnych standardów do wymiany informacji w internecie - xml-rpc.
Od strony interfejsu użytkowników, użyliśmy / użyjemy trochę DHTMLa, JavaScript, AJAX oraz SVG.
Mam nadzieję że teraz już będzie z górki z robotą, bo to co było najważniejsze zostało już stworzone.
W momencie gdy aplikacja będzie już użyteczna, uruchomimy wersję testową, lecz o tym z pewnością będziemy was informować na bieżąco.
kurcze sie rozpisalem wziolem za pisanie programu i zamknelm FF do testow i dopka...
To tak na szybko jeszcze raz...
ogolnie idea rozwiazania fajna zwlaszcza rozna skala... jedyne co powinno zostac usprawinione wg mnie to to ze jak jakis wykres jest pogrubiony (aktywny) to jak sie przecina z innym to tego nie odczuwamy... dodatkowo mozna by zafiksowac przez klikniecie lpm na wykresie tzn po klikniecu dany wykres staje sie aktywny caly czas... do teog przydaloby sie mozliwosc odczytania wartosci na jakiej sie kursor znajduje (moze byc to gidzes z boku czy nawet w tle wykresu... ) ponad to wykres powien zawierac legendę i skale... kolejna rzeczą jest to ze jak user chce tylko jeden wykres to niech on bedzie juz aktywny (jak sobie na niego kliknie to sie zdeaktywuje)
czyli jednak da sie
Dodatkowo zastanawia mnie czy wykres uzycia procesosa ma sens jesli jest staly..
dodatkowo... można roziwnac applikacje o wysylanie użycia procesora...
appka co mi spsula to wlasnie napisalem sobie takie cos... co mierzy co sekunde po testach ram nie roznie dla procka nie zauważalne... jedyne to jest naklad danych co moznaby ograniczyc do liczb calkowitych.. albo do 1 msc po przecinku... i co sekunde by dochodzila jakas wartosc typu
lub tez
<cpu>
<usage time="timestamp" freq="1">values</usage>
</cpu>
gdzie
time=czas rozpoczecia pomiar zawsze zapisywany co minute
freq= czestotliwosc probkowania 1,3,5,10
values=wartosci
odpowiedno dla probkowania to:
1 to 60
3 to 20
5 to 12
10 to 6
I na tej podstawie mozna zapisywac stan uzycia procesora w jakims obkiekcie a potem go wyslac obiekt wyczyscic i od nowa.
_________________ --==Nie ma to jak życie==--
:>
Peace
nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym xmlem, cpu usage.
co do wykresu cpu to staly to to on nie bedzie. w appkach jest mozliwosc ustawienie affinitymask na numer rdzenia wiec problem z 8GHz zniknie
nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym xmlem, cpu usage.
co do wykresu cpu to staly to to on nie bedzie. w appkach jest mozliwosc ustawienie affinitymask na numer rdzenia wiec problem z 8GHz zniknie
No chodiz o to co masz ctrl+alt+del i wydajność... a potem użycie procesora a XML to przykład transportu danych.
affinity mask jest dedykowane do 64 bit procesorów i głownie wiem ze takie coś jest ino na windzie co do lin to sie nie znam... ale co to ma do błedu 8Ghz to nie wiem bo nie wim co to za bład
_________________ --==Nie ma to jak życie==--
:>
Peace
nie tylko do 64-bitowych prockow a klopot jest taki ze jak sobie zaciagasz uzycie procka to wyskakuja ci bzdury typu 8GHz majac faktycznie 2.6 GHz, kwestia liczenia operacji przetworzonych w czasie okreslonego cyklu, a jak sa 2 lub wiecej rdzeni / procesorow to wartosc jest przeklamana. dlatego ustawia sie zeby aplikacja dzialala na 1 rdzeniu / procesorze i juz tych przeklaman nie ma
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum